6 Haziran 2019 Perşembe

Evinizi Daha Ekolojik Alanına Dönüştürmenin 10 Yolu


Gezegenimizde bıraktığımız karbon ayak izini küçültmek ve yaşadığımız evi daha ekoloji dostu bir hale getirmek için ille de çatımızı solar panellerle kaplayıp kendi elektriğimizi üretmemiz gerekmiyor. Bu tip hamleler sürdürülebilirlik adına çok büyük kazanımlar sağlasa da kendi mikro sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmenin ve ekolojik bir yaşam alanı yaratmanın aslında çok daha basit yolları var.
Evinizi Daha Ekolojik Alanına Dönüştürmenin 10 Yolu
Evinizi Daha Ekolojik Alanına Dönüştürmenin 10 Yolu


  1. Ampulleri değiştirin

Her gün saatler boyunca kullandığınız ve çok fazla enerji tükettiğine ihtimal vermediğiniz ampuller aslında düşündüğünüzden çok daha fazla enerji sarf ediyor olabilir. Bu yüzden evinizde özellikle spot ve benzeri yüksek enerji tüketen lambalar kullanıyorsanız bu ampulleri kompakt floresan tipi ampullerle değiştirerek yılda yaklaşık 65 metreküp sera gazının atmosfere salınmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca birçok renk ve parlaklık seçeneği sunan bu tasarruflu ampullerin, klasik ampullere göre 10 kat daha uzun ömürlü olduğunu unutmayın.

   2. Su tüketiminizi gözden geçirin

Çevre bilimciler, yakın gelecekte gezegenimizi bekleyen en önemli krizin su kıtlığı olacağını savunuyor. Tam da bu nedenle en kıymetli ve boşa harcanmaması gereken doğal kaynak olan suyu bilinçli kullanmak gerekiyor. Bunu yapmanın başlıca yolları ise musluklara sensör sistemleri takmak; tuvaletlerde tasarruflu rezervuarlar kullanmak ve tabii ki ev tipi su arıtma sistemlerinden faydalanmak.

   3. Çöplerinizi ayırın

Ekolojik bir evin olmazsa olmaz kuralı, atıkları geri dönüşüm tipine göre ayırmak. Özellikle cam, plastik, pil ve organik atıkları ayrı çöp kutularında biriktirerek geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Yine kullanılmış kızartma yağlarınızı da lavaboya dökmek veya çöpe atmak yerine pet şişelerde biriktirerek bio-oil yapımında kullanmak üzere evinizden alan kurumlara teslim edebilirsiniz.

   4. Kendi kompostunuzu üretin

Aslında mutfağımızda kullandığımız birçok gıda maddesinden çıkan atıklar, doğa ile yeniden buluşmak için ideal bileşenlere sahiptir. Bu tip atıkların oksijenli - nemli ortamda bozulmasını sağlayarak elde edilen gübre benzeri karışıma da kompost diyoruz. Özellikle bahçede, süs bitkileri ekilen saksılarda ve ağaç diplerinde muhteşem sonuçlar veren kompost karışımını üretmek için yapmanız gereken şey basit: Muz kabuğu, yumurta kabuğu, marul / maydanoz / roka yaprakları, çeşitli sebze kabuklarını bir kompost kabında biriktirerek sadece 3 hafta içinde mineral yüklü verimli bir toprağa sahip olabilirsiniz.

   5. Doğal temizlik ürünlerine geçin

Hem insan sağlığını hem de doğal kaynakları tehdit eden, aşındırıcı ve toksik kimyasallar içeren temizlik maddeleri yerine bu ürünlerin doğal alternatiflerini deneyin. Beyaz temizlik sirkesi; limon suyu; doğal yağlardan elde edilen Arap sabunu ve karbonat kullanarak ev temizliğinde harikalar yaratmak mümkün.

   6. Plastik tüketiminizi azaltın

Tek kullanımlık bardak, tabak, saklama kabı ve pipetlerden başlayarak plastik kullanımınızı azaltmaya çalışın. Özellikle çevre kirliliğinin en önemli sebeplerinden olan market poşetlerini tamamen hayatınızdan çıkarmak için bez alışveriş torbalarından faydalanabilirsiniz.

   7. Teknolojinin nimetlerinden faydalanın

Ekoloji dostu ev tasarlamak için ille de ormanların ortasında, kendi enerjisini kendi üreten bir kulübe inşa etmek gerekmiyor. Hatta tam tersine, modern dünyanın sınırsız imkanlarını kullanarak da yeryüzüne bıraktığımız negatif izleri en aza indirmek mümkün. IOT yani ‘Nesnelerin İnterneti’ teknolojisine daha yakından bakmak -örneğin evinizi akıllı ev sistemleriyle donatmak, yalnızca ihtiyacınız olduğunda ışıkları uzaktan / istediğiniz şiddette açabilmek ya da siz evinize ulaşmadan evdeki sıcaklığı tek tuşla 24 dereceye sabitlemek- gereksiz enerji kullanımını azaltmanın en iyi yollarından biri.

  8. Ev alırken / kiralarken evin teknik özelliklerini öğrenin

Yeni bir ev alma ya da kiralama aşamasındaysanız kararınızı yalnızca estetik kaygılarla ya da konum özelliklerine göre vermeyin. Satın alacağınız / kiralayacağınız evin enerji tüketimi, duvarlarında kullanılan boyanın kimyasal özellikleri ya da binada kullanılan dış cephe yalıtım malzemesinin kalitesi / varlığı hem yaşam kalitenizle hem de evin ekoloji dostu olmasıyla yakından ilgilidir.

  9. Evden bitkileri eksik etmeyin

Yaşam alanınızda daima taze ve temiz bir hava dolaşsın istiyorsanız bunu sağlamak için sürekli elektrik tüketen havalandırma sistemlerine ya da hava nemlendiricilere ihtiyacınız yok. Evdeki havayı temizleyen ve soluduğunuz havanın kalitesini artıran bazı yeşil bitkilerle bu sorunu en ekolojik yoldan çözebilirsiniz. Örneğin ‘spider plant’ olarak bilinen ve ülkemizde ‘kurdele çiçeği’ olarak anılan çiçeğin; kauçuk bitkisinin ve İngiliz sarmaşığının hava temizleyici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

  10. Enerji tüketiminizi optimize edin       

Güneşli günlerde evin tüm perdelerini açarak doğal ışıktan sonuna kadar faydalanmak, gece yatmadan ve evden çıkarken televizyon, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekmek ya da damlayan muslukları vakit kaybetmeden tamir ettirmek kulağa küçük şeyler gibi gelse de tüm bu önlemler birleştiğinde üstünde yaşadığımız güzel ama yorgun gezegene büyük iyilikler yapmış olabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder